femije

Në vitet e para të jetës, fëmija merr një sasi të madhe informacioni nga mjedisi në të cilin jeton dhe e ruan atë. "Truri i fëmijëve është si një sfungjer," thonë disa njerëz. Dhe, në fëmijëri, ato formojnë bazën për vetë-imazhin e tyre dhe gjuhën e tyre. Kjo është arsyeja pse ka disa mësime që janë thelbësore në vitet e hershme, në mënyrë që fëmija juaj të mund të ndërtojë një themel për t'i ndihmuar ata të zotërojnë aftësitë në moshën e rritur që janë më komplekse. Ne kemi përpiluar një listë aftësish për ju, të cilat më së miri janë të fituara nga një moshë e re dhe kjo do të jetë shumë e dobishme për fëmijët tuaj kur ata të bëhen të rritur.

Nje gjuhe te dyte

1.Një gjuhë e dytë.

Një studim ka treguar se fëmijët që mësojnë një gjuhë të dytë përshtaten më shpejt për të ndryshuar, kanë një kujtesë më të mirë dhe kanë një kuptim më të mirë të gjuhës në përgjithësi. Ata gjithashtu do të kënaqen duke pasur më shumë mundësi për karrierë. Sikur kjo të mos ishte e mjaftueshme, shkencëtarët nga Instituti i Kërkimeve Rotman në Kanada, kanë provuar se duke folur 2 gjuhë ndihmon trurin të vonojë fillimin e sëmundjes së Alzheimer në moshën e vjetër.

Notin
2.Notin.

Praktikimi i çdo aktiviteti fizik na lejon të jetojmë një jetë më të shëndetshme. Ajo që e bën të notuarin ndryshe është se, përveç të qenit një aftësi që mund ta shpëtojë jetën e fëmijës në një situatë ekstreme, do të forcojë gjymtyrët e tyre dhe do t'i ndihmojë ata që të zhvillojnë më mirë koordinimin e tyre. Noti gjithashtu ndihmon trurin të qëndrojë i shëndetshëm më gjatë, thotë një studim i botuar nga Qendra Kombëtare për Bioteknologji.

Te luajturit ne instrument
3. Luajtja me instrument.
Gazeta e Neuroscience botoi një studim ku u zbulua se të mësuarit për të luajtur një instrument përmirëson aftësitë dëgjimore dhe ndihmon në vonimin e përkeqësimit të kapaciteteve të trurit që janë të natyrshme për plakjen. Kjo ndodh sepse, kur luajmë një instrument, ne aktivizojmë disa sisteme të trurit në të njëjtën kohë. Kur fëmija të rritet, ai do të ketë një aftësi më të mirë për të komunikuar dhe shprehur veten në mënyrë kreative.

Kercimin
4.Kërcimin.
Një studim i Universitetit Karlstad zbuloi se kërcimi përmirëson performancën e fëmijës hyperaktiv. Kjo i lejon ata të komunikojnë dhe të shprehin emocionet e tyre përmes trupit të tyre dhe me ndihmën e muzikës inkurajojnë kreativitetin, aftësitë sociale, aftësitë motorike dhe ndërtojnë vetëbesim. Kërcimi gjithashtu do ta sjellë fëmijën më afër kulturave të ndryshme dhe do ta bëjë atë të jetë më i hapur dhe të ketë besim në trupin e tij.

Riciklimin

5.Riciklimin.
Duke ricikluar ne kontribuojmë në kujdesin e planetit tonë dhe për të lënë një botë më të mirë për brezat e ardhshëm, e cila tashmë është një avantazh i madh. Por riciklimi është i mirë edhe për fëmijët, pasi është provuar se duke lënë materiale të ripërdorshme në duart e fëmijës inkurajon kreativitetin dhe psikomotorizmin. Fëmija do të dijë se nuk ka nevojë për burime të shtrenjta për të përdorur imagjinatën e tij. Ecoembes, në Spanjë, inkurajon mësimin e riciklimit në shkolla për të ndihmuar në ngritjen e vetëdijes rreth konsumit dhe kujdesit për mjedisin.